Jezik

Područna privredna komora Doboj

Područna privredna komora Doboj jedna je od pet područnih privrednih komora u jedinstvenom komorskom sistemu Republike Srpske. Djeluje na području osam opština i pokriva površinu od 3.007 km². Uspostavljanjem sistema upravljanja kvalitetom prema standardu ISO 9001:2008, programski ciljevi poslovanja su jedinstveni u komorskom sistemu Republike Srpske. Osnovne aktivnosti Komore Doboj su zastupanje interesa privrede i obavljanje javnih ovlašćenja, te pružanje sledećih usluga:
  • Poslovno informisanje,
  • Konsalting,
  • Prezentacija i promocija privrede,
  • Edukacija i
  • Projekti.

Tokom 15 godina organizovanja Sajma malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i firmi u osnivanju DOBOJEXPO, kolektivnih izlagačkih nastupa na domaćim i inostranim sajmovima, Komora Doboj je uspostavila saradnju sa privrednim komorama i drugim privrednim asocijacijama i organizacijama iz Srbije (Beograd, Pančevo, Kikinda, Zrenjanin, Paraćin) i Hrvatske (Zagreb, Slavonski Brod, Virovitica, Bjelovar), a kroz realizaciju dolazećih i odlazećih privrednih misija i učešće u lokalnim i međunarodnim projektima i sa privrednim komorama iz Slovenije (Celje, Zasavje).

Na teritoriji koju pokriva Komora Doboj posluje 1.150 privrednih društava, tj. 12,2% od ukupnog broja privrednih društava u Republici Srpskoj što ju čini trećom po broju privrednih društava od pet područnih privrednih komora u Republici Srpskoj.

Strateški pravci razvoja područja ove komore su razvoj imidža Doboja kao saobraćajnog, komunikacionog i distributivnog centra, inostrane investicije i razvoj poslovne infrastrukture (poslovne zone, inkubatori, itd.), dinamičniji razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i firmi u osnivanju, internacionalizacija poslovanja, proizvodnja prirodne i zdrave hrane uz razvoj ruralnih sredina, integracija socijalno isključenih kategorija u privredni život (posebno razvoj ženskog preduzetništva), kreiranje turističkih resursa i očuvanje životne sredine.