Jezik

Drugi okrugli sto - korištenje IT usluga u privredi i mjere podrške sektoru IKT u BiH

U organizaciji Privredne komore Unsko-Sanskog kantona održan je okrugli sto na temu „Korištenje IT usluga u privredi i mjere podrške sektoru IKT u Bosni i Hercegovini“ u okviru projekta WeB koji finansira EU. Svrha ovog, drugog po redu, okruglog stola je donošenje inicijative na osnovu koje će se vršiti lobiranje prema donosiocima odluka kako bi došlo do povećanja obima podsticaja IKT sektoru što predstavlja bitan preduslov za razvoj i kvalitetno funkcionisanje informacionog društva.
Prije početka okruglog stola, medijima i prisutnima su se obratili u ime organizatora predsjednik Privredne komore USK, Ismet Pašalić te u ime koordinatora projekta WeB, sekretar Područne privredne komore Banja Luka, Jadranka Cvetković. Ismet Pašalić je zahvalio svim prisutnima te istakao da je Privredna komora USK uspjela da organizuje još jedan po redu uspješan sajam EKOBIS u okviru koga je i organizovan ovaj okrugli sto.

Jadranka Cvetković se zahvalila domaćinu na veoma dobroj organizaciji kako sajma tako i okruglog stola te je napomenula da je ovaj vid aktivnosti jedan od primarnih zadataka komora kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH, te da ovaj projekat i aktivnosti unutar projekta imaju za cilj da prepoznaju probleme sa kojima se susreću članovi komora, izaberu načine djelovanja te da djeluju u pravcu rješavanja. Inicijativa koja je nastala nakon ovog sastanka je jedan od načina tog djelovanja i sa tom inicijativom komore trebaju lobirati prema donosiocima odluka kako bi poboljšali uslove privređivanja u današnjim nimalo laganim vremenima.
Na U početnom dijelu sastanka predviđenog za prezentacije Igor Pandžić, saradnik na projektu WeB, je predstavio projekat, aktivnosti koje su završene u prvih 9 mjeseci, kao i predviđene aktivnosti do kraja trajanja projekta, tačnije do 31.12.2014. godine.

Slobodan Dragićević ispred Privredne komore Republike Srpske i Enisa Kadić ispred Privredne komore Federacije BiH, kao partnera, su iznijeli svoje viđenje trenutnog stanja na IKT tržištu te stanje i obim raznih vrsta podsticaja IKT sektoru kako u Republici Srpskoj tako i Federaciji BiH.

Miroslav Matić, direktor i vlasnik preduzeća EASTCODE iz Banja Luke, predstavio je svoje preduzeće, aktivnosti, strukturu i kapacitete za obavljanje poslova na IT tržištu te je posebno naglasio probleme sa kojima se susreće preduzeće u poslovanju. Prema njegovim riječima, jedan od glavnih problema je nedostatak kvalifikovane radne snage, nepostojanje adekvatnih podsticaja IKT preduzećima kao i neprepoznavanje softvera kao proizvoda već kao usluge što onemogućava kvalitetnije funkcionisanje subjekata koji se bave ovom vrstom aktivnosti.
Direktor preduzeća INFOSYS iz Bosanske Krupe, Samir Mesić je pored predstavljanja preduzeća, naglasak stavio na informacione sisteme, njihove komponente, te iz svog ugla dao mišljenje o problemima koji se javljaju u poslovanju. Po njegovim riječima, glavni problem nije nedostatak ideja, inicijativa i lobiranje, već sam aspekt realizacije tih ideja i inicijativa posebno od strane nadležnih organa za donošenje i sprovođenje odluka.

U drugom dijelu Okruglog stola prisutni predstavnici institucija, komora i IKT preduzeća su učestvovali u raspravi koja se ticala teme podrške IKT preduzećima, kroz razne mjere, kako od same podrške kroz razne finansijske podsticaje tako i do različitih mjera kao što su smanjenje poreza, carina i ostalih dažbina na IT usluge i proizvode. 
Prezentacije:

Ostavi komentar